• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

21 Haziran 2017 14:04

PETKİM’de Sendikacı Ve Temsilcilere Gözaltı Kararı

PETKİM’de Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle başlayan eylemler sürüyor. PETKİM yönetimi, Petrol-İş Baş Temsilcisi hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturmaya gerekçe olarak ise eski ismi ‘PETÖS’ yeni adı, ‘PETKİM Benim’ olan işçilerden öneri alma sistemine, işçilerin katılımının engellenmesi gösterildi.

‘PETKİM ZATEN BİZİM!’

Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay’ın, “Sistemin adı değişmiş, ‘PETKİM Benim” olmuş demesi üzerine bir işçi, “PETKİM bizim zaten başkan” diye bağırdı.

Fabrika içerisinde işçilerin iftar yapabilmesi için 800 kişilik yemek hazırlatmak isteyen sendika, PETKİM yönetiminin engel olması üzerine dışarıdan yemek getirmek zorunda kaldı.

PETKİM’de patronun eylem devam ederken içeriye mal yüklemek üzere kamyon sokmak istemesine işçiler engel oldu. Bunun üzerine patron polis çağırdı. Çevik kuvvetin fabrikaya girmesi üzerine Petrol-İş sendikası yöneticileri ve temsilcileri kamyonların önüne geçti. İşçiler çevikle karşı karşıya gelmesin diye isçilerin bahçede beklemesine karar verildi.

Sendikacılar kamyonların önünden çekilmek için biri baştemsilci olmak üzere 4 temsilci hakkında verilen cezaların kaldırılmasını istediler.

Polis yetkilileri, “Bunu yarın yapılacak görüşmede gündeme getirirsiniz” deyince sendikacı ve temsilciler çekilmedi. Bir süre fabrika kapısı önündeki gergin bekleyiş sürdü. İşçiler, “Fabrikalar boşaltılsın”, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz” sloganları attı.

Fabrika önünde bekleyen tüm sendika temsilcileri gözaltına alındı. Polisin gözaltı yapmasıyla beraber işçilerin aileleri fabrikaya gelmeye başladı.

PETKİM’DEN AÇIKLAMA

PETKİM yönetimi, gözaltıların ardından açıklama yayınladı. Açıklamada, “gösterdikleri tüm gayrete rağmen sürecin sendika tarafından akamete uğratıldığı” öne sürülerek, “Bugün 14:30 civarında, sendika tarafından yönlendirilen bazı kişilerin mal almaya gelen müşteri kamyonlarını durdurup geri çevirdikleri tespit edilmiştir. Hukuk dışı olan bu tutumun akşam saatlerinde tekrarlanması üzerine kolluk kuvvetleri olaya müdahale etmiştir. Öte yandan, eyleme katılan bazı kişilerin akşam saatlerinde aileleri de tehlikeli maddelerin geçiş alanı olan PETKİM giriş kapısına getirerek riske attıklarına da üzüntüyle tanık olduğumuzu belirtmek isteriz” denildi.

PETKİM’in “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 62. Maddesine göre grev yasağının bulunduğu işyerleri kapsamında olduğu” ifade edilen açıklamada “Unutulmamalı ki, bu gelişmelerin, sadece ekonomik değil bölge açısından tehlike arz edecek boyutlara ulaşma riski vardır. Bu nedenle, telafisi mümkün olmayacak olayların yaşanmaması için sendikayı bir kez daha sağduyulu davranmaya ve bu hukuka aykırı eyleme son vermeye davet ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bugün de sendika yönetimine görüşmeleri masada çözme çağrımızı yinelemekteyiz. Bununla birlikte, hukuka aykırı eylem ve bu nedenle doğacak tüm zararlarımız ile ilgili olarak hukuki haklarımızı kullanacağımızı bir kez daha belirtmek isteriz” denilerek uzlaşmaz tutumun devam edeceğinin mesajı verildi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.