• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

13 Ekim 2020 23:44

IEA, Virüsten Petrol Piyasasında Uzun Süreli Sürüklenme Gördü!

 Uluslararası Enerji Ajansı, petrol piyasasının koronavirüsten uzun süreli bir darbe alacağını ve talebin toparlanmasının yıllar alacağını ve daha düşük bir seviyede zirveye ulaşacağını söyledi.

 

Paris merkezli ajans Salı günü yaptığı açıklamada, bu yıl eşi görülmemiş bir% 8 düşüşün ardından, Covid-19’un gelecek yıl kontrol altına alınması şartıyla küresel petrol tüketiminin 2023’te kriz öncesi seviyelere döneceğini söyledi.

 

IEA tarafından ele alınan petrol için en iyimser senaryo olan bu durumda bile, pandeminin kalıcı bir etkisi var. IEA, küresel petrol talebinin geçen yıl tahmin edilenden daha düşük seviyelerde zirveye çıkarak 2030 civarında yatay seyredeceği görüşünü pekiştirdi.

 

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, ajansın yıllık Dünya Enerji Görünümü’nde “Küresel petrol talebindeki büyüme dönemi önümüzdeki on yılda sona erecek” dedi.

 

Ufukta “kesin bir zirve” olmadığını vurgulayan geçen yılki rapordan daha güçlü bir ton. IEA, salgından iyileşme daha yavaşsa ve kalıcı ekonomik hasar varsa, petrol talebinin büyümesi için yalnızca birkaç yıl kalabileceğini söyledi.

 

BP Plc ve Royal Dutch Shell Plc gibi petrol büyüklerinin, bir iklim krizini önlemek için gerekli olan köklü değişikliklerin ve pandeminin birleşiminin varlıkları ve işleri üzerinde derin sonuçlar doğuracağını kabul etmesiyle, en büyük ekonomilere tavsiyelerde bulunan ajansın görünümü, modeller.

 

IEA tahminine göre, petrol talebindeki uzun vadeli büyüme, daha verimli veya elektrikli araçlara geçişle ehlileştirilecek. Tüketim her yıl yaklaşık 750.000 varil artarak 2030’da günde 103,2 milyona ulaşacak. Bu, geçen yılın raporunda tahmin edilenden yaklaşık 2 milyon daha az.

 

Artış tamamen gelişmekte olan ülkelerde – özellikle Hindistan’da – yoğunlaşacak ve karayolu taşımacılığı için yakıt yerine plastikler ve diğer petrokimyasallar için hammaddelerin hakimiyetinde olacak. 2030’dan sonra, yıllık büyüme günde sadece 100.000 varile düşecek.

 

En kötü durumda

 

Uzun süreli koronavirüs salgınları ekonomik toparlanmayı engeller ve 2030’da mevcut tahminlerden% 10 daha küçük bir küresel ekonomi ile sonuçlanırsa, o zaman petrol için görünüm daha da kasvetli olur.

 

Ajans, petrol tüketiminin bu senaryoda “2020’lerin son kısmına” kadar virüs öncesi seviyelere geri dönmeyeceğini ve kısa bir süre sonra günde 100 milyon varilin biraz altında bir seviyede yükseleceğini söyledi.

 

IEA ve uluslararası petrol şirketlerinin görüşleri, geçen hafta petrol talebinin 20 yıl daha artmaya devam edeceğini öngören Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün görüşünü bir aykırı olarak gösteriyor.

 

Kartel ayrıca, IEA’dan bir yıl önce, 2022’de petrol tüketiminin pandemi öncesi seviyelere yükseldiğini görüyor.

 

Büyük Yatırımlar

 

Tüketim için zayıf beklentilere rağmen, küresel petrol endüstrisi yine de öngörülen talebi karşılama konusunda zorluklarla karşı karşıya.

 

IEA, 2030’dan sonra bile, yaşlanan petrol sahalarındaki azalan üretimi dengeleyen yeni tedarikler bulmak için her yıl yaklaşık 390 milyar $ yatırım gerekeceğini söyledi.

 

On yılın sonunda, talep arttıkça fiyatlar 40 $ ‘ın biraz üzerindeki mevcut seviyelerden varil başına 75 $’ a çıkmalı ve bu da sondajcıları yeniden harcamaya teşvik edecektir.

 

Son on yılda dünyadaki yeni petrol kaynaklarının çoğunu sağlayan ABD kaya endüstrisi, 2022’de kriz öncesi seviyelere geri dönecektir. Amerika, 2040’a kadar en büyük petrol üreticisi olmaya devam edecek. Bununla birlikte, şist sektörünün yatırımcıları ödüllendirememek ve borca ​​güvenmek, gelecekteki performansı konusunda “yüksek derecede belirsizlik” anlamına gelir.

 

Ajans, “Sermaye piyasaları, bir sonraki proje dalgasına adım atma ve para yatırma havasında değil” diye uyardı. “Bu yatırımın zamanında gelip gelmeyeceği belli değil.”

 

OPEC üyeleri de, tükenen gelirler ulusal bütçeleri zorladığından ve Nijerya, Irak ve Angola’dan beklenen büyümenin büyük bir kısmının kaybedilmesi beklendiğinden zor bir dönemle karşı karşıya.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.