Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan MADER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Akgül sektörün bu zor süreçte akaryakıtçılar olarak yaşadıkları sıkıntıları anlatırken, dünyamızın ve Türkiye’nin bu dönemi yaraların iyileştirilmesi için daha çok çalışmak ve dayanışma içerisinde olması gerektiğini vurguladı.
MADER Başkanı Aziz Akgül, “Bunun için biz sektör bileşenlerine çok iş düşüyor. Üyelerimizin finans yükünü hafifletilmesi için Brent petrol fiyatları, faiz ve kur politikasını yakından takip edilmesi için MTSO-MADER whatsapp sayfamızın takip edilmesi çok önemli. Derneğimizin faaliyet raporunda MADER Başkan Yardımcımız Kadri Çiçeklidağ detayları ile bilgilendirecek.” dedi.
MADER Genel Kurulu’da Divan Kurulu Başkanlığı için, yıllardır sektöre büyük emekler harcayıp hizmet eden Akademisyen Prof. Dr. Ayhan Erdem’in önerilmesi oy birliği ile kabul gördü.
Prof. Dr. Ayhan Erdem’in Divan Başkanlığına seçilmesi sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Divan Başkanlığı Teşkilinden sonra Gündem Maddesinde bulunan Faaliyet raporunun okunması için Divan Başkanı Prof. Dr. Ayhan Erdem MADER Başkan Yardımcısı Kadri Çiçeklidağ’a söz verdi;
Çiçeklidağ: ‘Pandemi herkesten önce akaryakıtçıları vurdu’
Faaliyet raporunu okuyan MADER Başkan Yardımcısı Kadri Çiçeklidağ, “Bugün burada bulunmamızın temel sebebi olağan genel kurul toplantısı olsa da, nihayet uzun bir aradan sonra siz değerli dostlar ile bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hepinizin bildiği üzere MADER yeni yönetimi ile 04 Mayıs 2019 tarihinde sizlerinde takdirleri ile göreve getirildik.
Göreve geldiğimiz günden bugüne değin gerek Mersin Akaryakıtçıları’nı gerek ise MADER Üyeleri’nin haklarını gözetmekten, hiçbir aşamada tereddütte kalmadan elimizi taşın altına koyarak sizlere ve sektöre hizmet etmek temel amacımız ve çabamız oldu. Fakat hepimizin bildiği ve yaşadığı üzere, yüz yılda bir gerçekleşen küresel salgın ile maalesef karşı karşıya kaldık.
Bu salgında yakınlarını kaybeden kıymetli üyelerimize öncelikle başsağlığı dileklerimi de iletmek istiyorum. COVİD salgını hepimizin hayatında birçok şeyi değiştirdi.
Pandemi süreci herkesten önce akaryakıtçıları vurdu. Bir gece kararname ile istasyon kapatma ve nöbetçi istasyon uygulamasına geçildi. Ülkenin yakın tarihinde hiçbir şekilde uygulamada karşılık bulmamış ve karşılaşılmamış nöbetçi istasyon uygulamasında, hiçbir üyemizin hak kaybı yaşamaması ve adaletsiz bir düzen oluşmaması adına, İlimizde bulunan istasyonlar listesi ele alınarak kolluk kuvvetlerinde kura çekimi ile nöbetçi istasyonları belirledik. Burada belirleme yapmamızdaki en temel kıstasımız her ilçede birbirinden uzak istasyonlar aynı kurada tercih edilerek en azından şu zor ve sancılı süreçte bir nebzede olsa istasyonları ayakta tutmak ve adil bir kura en temel hedefimizdi.
Bu anlamda en çok sıkıntı yaşadığımız Akdeniz İlçemiz’deki istasyon sayısının fazlalığı ortalama 8 saate kadar düşürüldü. Bizler MADER yönetimi olarak her hafta bu kuraların tamamına katıldık.
Zaten MADER’in varoluş sebebi de üyelerimizin hak kayıplarını engellemek ve eşit şekilde davranmaktı.” şeklinde konuştu.
“Akaryakıt Sektörümüz görmezden geliniyor”
Pandemi sürecinin daha içerisinde iken sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında evden çalışma sistemine geçiş ve kısıtlamalar ile hayatın durağanlaşması en nihayetinde yakıt tüketimini de azalttığını söyleyen Çiçeklidağ, “Bir nebze olsun işler düzeldi derken 17 Mart 2021 tarihinde EPDK’nın bir kez daha sektöre demir yumruk ile tavan fiyatı uygulamasına geçiş yapıldığı resmi gazetede yayımlanarak hayatımıza dahil olmuş oldu. Esas en bu sorunları yaşamamızdaki en büyük pay sektörümüzün görmezden gelinmesidir.
Mevcut karlılık ve mevcut EPDK yönetimi sektörü yaşarken öldürmeye ant içmiş tavırlar içerisindedir. EPDK bu kararı almasının gerekçesini ise şu şekilde açıklayarak geçiştirmiştir; Üç Avrupa ülkesinin karlılıktaki fiyat ortalamasını baz alan formülün araştırmasını yapmadan 1,56 Kuruşun varlığından haberdar olunca konuya sessiz kalmayı tercih ettiler.
Tüm bunlar yaşanırken sektöre hitap eden birden fazlı sivil toplum kuruluşu yürütmenin durdurulması talepli dava açarak, tavan fiyat uygulamasının hukuksal dayanağının bulunmadığı gerekçesi ile tavan fiyat uygulamasının derhal durdurulmasını talep ettiler. Bu konuda derneğimizde hal-i hazırda davanın takipçisi konumunda bulunmaktadır.
Güzide ilimiz sizlerinde bildiği üzere birden fazla Akaryakıt Dağıtım Şirketi’nin doğum yeridir. Bu durum derneğimizi ve bizleri de fevkalade memnun etmektedir. Sektör adına nadir olumlu adımlardan birisi de yine ulusal stok uygulamasının hayata geçmesi ile birden fazla Mersin doğumlu şirketlerimiz Türkiye’nin değişik illerine açılma fırsatı bulmuşlardır. Derneğimiz her daim üyesi olsun veyahut olmasın sektördeki herkese eşit mesafede ve haklarını korumada en ön planda olma çabası içerisindedir.” dedi.
Çiçeklidağ: “En fazla istasyon Mersin’de!”
Çiçeklidağ Mersin’in ve birkaç metropol şehrinin nüfusa oranlı istasyon sayısını belirterek, “İstanbul Nüfusu 15,500,000 istasyon sayısı 746, Ankara Nüfusu 5,663,00 istasyon sayısı 575, İzmir Nüfusu 4,367,00 istasyon sayısı 441, Bursa Nüfusu 2,995,00 istasyon sayısı 369, Adana Nüfusu 1,769,00 istasyon sayısı 316, Mersin Nüfusu 1.868,00 istasyon sayısı 324. Kıymetli dostlar matematik asla yanılmaz ve yanılmayacaktır. İstasyon sayısı nüfusa oranlandığı takdirde en fazla istasyonun Mersin’de olduğu tartışmasızdır.
Bu husus neleri getirir istasyon sayısı minimum seviyede olduğu sürece istasyon değerleri yükselir, Pazar payı artar, karlılık artar ve istasyoncu ana dağıtım şirketi tarafından aranan kişi olur. Bu reçete aslında hepimizin kalkınması ve para kazanma reçetesidir. Peki istasyon artarsa ne olur, istasyon değeri düşer, pazar payı düşer, karlılık azalır, dağıtıcı firmanın istasyona ve istasyoncuya cazibesi olmaz. Esasında derneğimizin tam da bu noktada eğer gerçekten bir lokasyonda istasyon ihtiyacı varsa muhakkak olmalı fakat ihtiyaç olmadığı halde istasyon açmanın sektöre zarar vereceğini her mecrada dile getirmiştir. Bu hususta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer ile birden fazla kez görüşmeler ve müzakereler yapılmış en nihayetinde Sayın Başkan yeni akaryakıt istasyonları ruhsatında MADER’in olurunun kendisi için referans olacağını da belirtmiştir.
Derneğimiz ödenen reklam vergilerinin de üyelerine külfet yüklediğini fark ederek bu hususa ilişkin olarak da Büyükşehir Belediyesine ilgili talepler iletilmiştir. Yine Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na sektörümüzün sorunlarını ve çözülmesi gereken hususlarda fikir alışverişlerinde bulunduk. Sorunları çözme anlamında Mersin Ticaret Odası’nın emeği de takdire şayandır. Kıymetli dostlar göreve geldiğimiz günden bu güne kadar, pandemi süreci dahil çalışmalarımız hiçbir şekilde aksamadı ve yavaşlamadı. Üyelerimizin soru ve sorunlarına her anlamda karşılık vermeye ve sorunlarını çözme noktasında çaba sarf ettik, elden geldiği kadarda üyelerimizi ziyarete özen gösterdik. Gerek sosyal platformlardan gerek ise de karşılıklı olarak her daim yanınızda olduğumuzu buradan bir kez daha bildirmek isterim. Burada sizlerle olmak ve sektörün gelecek güzel günlerini konuşmak adına şükranlarımı sunar hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Mehmet Ali Balkan: ‘Her geçen gün yeni sorunlar ekleniyor’
Mersin Akaryakıtçılar Yönetim kurulu Üyesi ve aynı zamanda Bpet Akaryakıt Dağıtım Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Balkan söz alarak, “Derneğimizin kuruluş amacı birlik ve beraberliğimizi sağlamakla beraber sektörümüzün hak ve çıkarlarını korumaktır.
Dernek yönetimi olarak başta başkanımız olmak üzere ve diğer yönetici arkadaşlarımla birlikte yerelde üyelerimizin genelde ise sektörümüzün haklarını korumakla üzerimize düşen görevi üstün bir gayretle çalışmalarımızı etkin bir şekilde yerine getirmek en önemli görevimizdir. Bu bağlamda esas amacımız Sektörümüzün birlik ve beraberliğini koruyarak bir dayanışma sağlamaktır. Bizler tüm üyelerimizle eşit mesafedeyiz.
Bu hizmeti severek ve isteyerek yapmaktayız. Ancak bu göreve talip olan üyelerimizin olması durumunda bayrağı bu arkadaşlarımıza bırakma ya da her zaman hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz. Yeni dönemde de önümüzde zor ve çetin bir yol var.
Sektörümüzde yer alan üyelerimiz, meslektaşlarımız onlarca sorunla mücadele ediyor. Her geçen gün bu sorunlara yeni sorunlar ekleniyor. İstiyoruz ki bu sorunlarla uğraşan üyelerimizi yalnız bırakmayalım. Birlikten doğan gücümüzle sorunları daha kolay aşalım. Sorunlar doğmadan önlemlerini alalım.
Üyelerimizin yapay gündemlerle zaman kaybetmesini engelleyelim, haksız uygulamalara maruz kalmalarını önleyelim ve refahlarının, kazançlarının artmasına katkıda bulunalım. Unutmayalım ‘birlikten güç doğar.’ Ama kontrolsüz güç de güç değildir. Derneğimiz gücünü her geçen gün daha da güçlendirecek ve kontrollü bir güç haline getirecektir. Tekrar seçilen yönetim kurulumuzun Mersin’imize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederim.” diye konuştu.
Sabahattin Kılıççıoğlu: “Giderlerimiz arttı!”
MTSO Meclis Üyesi Sabahattin Kılıççıoğlu ise, “Sektörümüze hizmet edecek yönetim kurulu başkanı ve üyelerini seçmiş bulunuyoruz. Birliğimizi, beraberliğimizi her zaman korumalıyız çok zorlu süreçten geçiyor. Sektörümüz bir örnek verecek olursak EPDK geçerlerde tavan fiyat uygulamasına gitti. Akaryakıt bayilerinin kazancının fazla olduğunu öne sürerek tavan fiyatını devreye soktu. Biz sivil toplum örgütleri birlik beraberlik içinde bize kâr oranımızın akaryakıt istasyonunun giderleri ve masrafları göz önünde bulundurduğumuzda kâr marjımızın yüksek değil düşük kaldığını EPDK’ya bildirdi. Burada bugüne kadar yapılan 5. 6. tavan fiyat uygulaması EPDK tarafından uygulamaya alınıyor.
Burada derneğimiz çevre derneklerle ve sektörümüzü temsil eden sendikalarla EPGİS ve TABGİS Yetkilileriyle irtibata geçip petrol sektörüne yapılan bu haksızlığı kamuoyunda basında enerji bakanlığı bünyesinde enerji başkanlığı komisyonu bünyesinde hukuksal boyutta dile getirdi ve mücadelesini verdi ve bu girişim ve mücadeleler neticesinde tavan fiyat uygulaması biter bitmez her zaman için kâr kaybına uğradığımız miktarı 7-8 ay içerisinde telafi etme imkanını bulabiliyorduk.
Bu sefer tavan uygulaması biter bitmez 120 Lira hak kaybına uğradığımız kâr marjımızın geri verilmesiyle ilgili EPDK müsade etti. Burada MADER’in etkisi çok büyük oldu. Çünkü herşeye ciddi oranda zam geldi. Asgari ücrete yüzde 23 zam geldi. Elektrik, su ve şu anda kırk kalem kadar sayabileceğimiz çeşitli giderlerimiz neticesinde akaryakıt istasyonlarının giderleri çok ağır. Bu da bunu gösteriyor ki beraber hareket edeceğimiz zaman sorunlarımızı en kısa sürede çözüme kavuşturacağını gördük. Aziz başkana ben burada teşekkür ediyorum.
Özveriyle sektörü kucaklayacak ve sektörün sorunlarını çözecek. Kendi alanında bilgili kamuoyunda özgül ağırlığı hissedilen bir yönetimin oluşmasına öncülük ettiği için kendisini kutluyorum. Değerli arkadaşlar biz büyük bir camiayız derneğimize sahip çıkalım. Derneğimize sahip çıktığımız zaman kendimize sahip çıkmış oluyoruz.” dedi.
En genç üye İdris Rojhat Balkan söz aldı
MADER bu güçlü kadrosu ve yaptığı güçlü çalışmalarını Çukurova’ya ve hata Türkiye’nin her yerinde sürdürmelidir.
Sözlerine bu başarılı çalışmalarınızı ülke geneline yaymasanız bunu eleştiri olarak kabul etmenizi Saygıyla arz ediyorum.
Mersin Opet Bayisi Melih Aydoğdu Yalnız Bırakmadı
MADER üyesi olan, ayrıca Beşiktaş yönetim kurulu eski futbol şube sorumlusu Melih Aydoğdu da, “Genel kurulda sizi yalnız bırakmak olmaz” diyerek İstanbul’dan gelip, MADER’e ve yönetim kurulu üyelerine tam destek vererek her zaman yanınızda oldum olmayada devam edeceğimi söyledi.
MADER Genel Kurulu’nda yapılan seçim sonucunda başarılı çalışmaları büyük takdir gören Aziz Akgül, oy birliği ile güven tazeleyerek yeniden MADER Başkanı olarak seçildi.
Aziz Akgül Başkanlığındaki MADER Yönetim Kurulu Üyeleri şu kişilerden oluştu.
Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri:
Abdülaziz Akgül
Alkaan Sevim
Edip Kanar
Mehmet Ali Balkan
Mehmet Can Duman
Mesut Selim Cömert
Murat Çani
Kadri Çiçeklidağ
Sabahattin Kılıççıoğlu
Denetleme Kurulu Üyeleri
Ömer Nas
Sabri Yalun
Halil Aytar
AZİZ AKGÜL KİMDİR?
Mersin Akaryakıtçılar Derneği-MADER- Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de başarı ile devam etmektedir.