• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

13 Mart 2022 16:00

Pazartesinden sonra Benzin ve motorin fiyatları için indirim geliyor!

Rusya Ukrayna Savaşı ile brent petrol varil fiyatının serbest piyasada 130 doları aşması sonrası benzin ve motorin başta olmak üzere tüm dünyada akaryakıt fiyatları rekor düzeye yükselmişti.

 

Petrol fiyatlarının tekrar 110 dolara düşmesi sebebi ile benzin ve motorin tarafında indirime gidilmesi gerekiyor.

 

Nasıl dünyada petrol fiyatları yükseldiği zaman Zam uygulanıyorsa aynı şekilde dünyada petrol fiyatları düştüğünde İndirim uygulanması gerekmektedir.

 

Rusya Ukrayna krizinde sorunun diplomasi yoluyla çözülmesi için atılan adımlar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran ve Venezuela’nın petrol arzına katkı sağlayacağı haberleri ile brent petrol 13,5 yılın zirvesi olan 133 dolardan 112 dolara çekildi.  

 

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarını etkileyecek bir gelişme yaşanmaması durumunda motorin litre  fiyatı 20 tl nin altına düşmesi bekleniyor. 

 

Benzin ve motorin fiyatları nasıl belirleniyor?

 

Benzin ve motorin fiyatı zammı son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer almaya devam ederken EPDK’da  açıklama yaptı. Türkiye’de akaryakıt pompa satış fiyatlarının, uluslararası piyasalardaki fiyat oluşumu ile kur hareketlerine bağlı şekilde oluştuğunu hatırlatan kurum, tüketicinin ödediği fiyatın içinde ÖTV olduğu gibi onun KDV’sinin de olduğunu kaydetti. 

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), son dönemde hızlı fiyat artışlarına konu olan akaryakıt fiyatlarına dair kafa karışıklığını gidermek amacıyla, bu fiyatların nasıl oluştuğuna dair bir bilgi notu paylaştı.

 

Önde gelen sekiz büyük akaryakıt dağıtım şirketinin rakamları baz alınarak oluşturulan tabloya göre, halen 1 litre benzin İstanbul’da litre başına ortalama 20,35 liradan satılıyor. İstanbul’da bu 8 şirketin 1 litre motorinden aldıkları ortalama pompa satış fiyatı ise 22,81 TL seviyesinde bulunuyor.

 

Benzin ve motorin fiyatları nasıl belirleniyor?

 

BAYİ VE DAĞITICI KÂRI

 

Yapılan hesaplamalara göre akaryakıt ana dağıtım şirketleri ile istasyonların (bayiler) litre başına kazançlarından oluşan dağıtım kârı da netleştirildi.

 

Elde edilen tablo, bayi ve dağıtım şirketinin toplam kazancının motorinde yüzde 4,9, benzinde ise yüzde 5,2 olduğunu oraya koydu.

 

TÜKETİCİ VERGİNİN DE VERGİSİNİ ÖDÜYOR

 

Akaryakıt ürünlerine tüketicinin ödediği fiyatın içinde birden fazla vergi bulunuyor. Hatta tüketici bunlardan birini verginin vergisi olarak ödüyor. Bugün itibariyle benzinde 13.66 TL seviyesindeki rafineri çıkış fiyatına 1.06 TL dağıtıcı ve bayi kârı eklendikten sonra üzerine 2,5265 TL özel tüketim vergisi (ÖTV) ilave ediliyor.

Yakıta zam geldiği zaman sadece araca fazladan para ödeyip yakıt almıyoruz yakıt kullanarak üretilen herşeye fazla para ödüyoruz, Zamlanan ürün fiyatları üzerine ayrıca yüksek nakliye bedelleri ödüyoruz.

 

 

 

#petrol #petpolpiyasası #akaryakıt #benzin #dizel #lpg #yakıt #istasyon #zam #litrefiyatı #kanopi #market #merkezbankası #kasımayıfiyatgelişmeleriraporu  #eflasyon #dagıtımşirketi #dolar #euro #türkiye #eflasyon #sektör #pompa #yazarkasa #litre # #motorin #kursunsuz #turkey  #Güncel #Haberler #indirim

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.