• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

19 Haziran 2019 09:30

Akaryakıt satışlarında büyük düşüş

Türkiye’de geçen yıla oranla hemen hemen her ürünün fiyatı arttı. Ama aynı oranda vatandaşın geliri artmadı! Hal böyle olunca vatandaşta kendine göre ekonomik önlemler almaya başladı. TÜİK, 2019 Nisan ayı perakende satış endekslerine göre otomotiv yakıtı satışları %11,6 azaldı. Bu azalmanın 3 türlü nedeni var. Birincisi azalan araç satışları ikincisi ve en önemlisi akaryakıt fiyatları, üçüncüsü ise vatandaşların tüketim alışkanlıklarının değişmesi…

Benzin ve motorinin fiyatı dolar kuruna bağlı olarak son bir yılda ciddi şekilde zamlandı. Vatandaş da zamlara karşı önlemini alıyor ve depoyu artık eskisi kadar doldurmuyor. TÜİK, 2019 Nisan ayı perakende satış endeksi verilerine göre; otomotiv yakıtı satışları %11,6 azaldı. Bu azalmanın üç türlü nedeni var.

Birincisi otomotiv satış rakamları…Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2019 yılı ilk beş ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %49,57 azalarak 152.456 adet olarak gerçekleşmişti. İkincisi akaryakıt fiyatları… Benzin fiyatı İstanbul’da 6.80 TL’den, Motorin fiyatı 6.23 TL’den satılıyor. Üçüncüsü ise vatandaşın tüketim alışkanlıkları… Vatandaşın alım gücü düştüğünden dolayı bir ürün alırken ya daha az alıyor yada daha uygun olanını tercih ediyor.

Eşel mobil sisteminin devreye alınmasına rağmen akaryakıt alımında düşüşün devam ettiğini belirten Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Son 1.5 yıldır dönemsel olarak devreye alınan eşel mobil sistemi tüketiciyi daha yüksek fiyatlardan korumuş olmasına rağmen bu düşüş gerçekleşmiştir. Şayet eşel mobil devreye alınmamış olsaydı şüphesiz ki daha yüksek oranlı düşüşleri görmek kaçınılmaz olacaktı.” ifadelerini kullandı.

Aktaş konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Bilindiği gibi Tüketici Güven Endeksi, hanelerin maddi durum beklentilerini yansıtıyor. Beklenti bozuldukça kaçınılmaz biçimde akaryakıt satışları da olumsuz etkileniyor. Pek tabiidir ki verilen desteklere rağmen otomotiv satışlarının düşmesi de en büyük etkenlerdendir. Devletin gerektiğinde hem eşel mobile hem de otomotivdeki desteğe devam etmesi elzemdir.

Perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9, bir önceki aya göre yüzde 1,8 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %6,9 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %2,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %7,1, otomotiv yakıtı satışları %11,6 azaldı.

PERAKENDE SATIŞ HACMİ BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE %1,8 AZALDI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,8 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %1,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1, otomotiv yakıtı satışları %4,6 azaldı.

PERAKENDE CİRO BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %13,3 ARTTI

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %20,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %12,9, otomotiv yakıtı satışları %5 arttı.

PERAKENDE CİRO BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE %0,2 ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,2 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %1,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %0,1 artarken, otomotiv yakıtı satışları %2 azaldı.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.