• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

16 Aralık 2017 13:54

Birol: Petrolün ölüm ilanı için erken

Elektrikli araba sayısının 2040’ta 300 milyon adet olacağını belirten Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, ‘Elektrikli arabalar çıktı, petrole gerek kalmayacak’ düşüncesine katılmadıklarını vurguladı. Petrol kullanımında düşüş olacağını, ancak kamyonlarda, uçak ve petro kimyada kullanılacağını vurgulayan Birol, ”Petrolün ölüm ilanını şimdiden vermek yanlış” dedi.

 

Günümüzde petrol fiyatlarındaki dalgalanma, devam eden jeopolitik istikrarsızlıklar ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik alınmış olan kararlar enerji piyasası dinamiklerini önemli derecede etkiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, özellikle elektrikli otomobillerin petrol şirketlerinin gündemini en fazla meşgul eden konulardan biri olduğunu ifade ederek, şu anda dünyadaki 1 milyar arabanın 2 milyonu elektrikli olduğunu, fiyatların düşmesi ve hükümetlerin politikalarıyla birlikte elektrikli araba sayısında ciddi artış olacağını söyledi. 2040’ta 2 milyar arabadan 300 milyonu elektrikli olacağını söyleyen Birol, “Elektrikli arabalar çıktı, petrole gerek kalmayacak” düşüncesine katılmadıklarını vurguladı.

DÜŞÜŞ OLUR AMA BİTİŞ OLMAZ

Petrol kullanımında düşüş olacağını, ancak kamyonlarda, uçak ve petrokimya tesislerinde büyük oranda petrol kullanılacağını vurgulayan Birol, “O bakımdan petrolün ölüm ilanını şimdiden vermek yanlış ve yatırımcılar açısından da yanlış sonuçlar doğurabilir. 2040’ta 300 milyon elektrikli arabaya ulaşsak da bunun dünya karbondioksit emisyonlarını azaltma etkisi yüzde 1’den az” dedi. Küresel enerji piyasalarının bugününe ve gelecek 25 yıla ilişkin en son tahminleri, küresel iklim değişikliğine dair öngörüleri içeren ‘Dünya Enerji Görünümü 2017’ sonuçları dün açıklandı. Uluslararası

Enerji Ajansı İcra Direktörü Birol, Dünya Enerji Görünümü 2017 Raporu’nun Türkiye su- num toplantısında konuştu.

ÇİN DEĞİŞİRSE DÜNYA DEĞİŞİR

Fatih Birol, Çin’in ve Hindistan’ın enerji ve ekonomi politikasında ciddi değişimler yaşandığını ve bunun tüm piyasaları derinden etkileyeceğini de vurguladı. Çin’in temiz enerjiyle ilgili önemli adımlar attığını anımsatan Birol, şöyle devam etti:

“Çin değişirse dünya değişiyor. Onun için Çin’i anlamak lazım. Çin, petrolde önemli bir ülke olmaya devam ediyor ve doğalgazda Orta Asya’daki denklemleri karıştırdı. Asya’daki sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatları Çin’in doğalgazı ciddi olarak kullanmaya başlamasıyla birlikte düştü. Şu anda fiyatlar 10 dolara dayandı. Hindistan gelecek 20 yılda kurulu güç kapasitesine bir Avrupa daha ekleyecek. Çin ise bir Amerika ekleyecek.”

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.