• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

20 Ekim 2020 13:47

ConocoPhillips-Concho Anlaşma Tepkisi!

Wood Mackenzie’de Aşağı 48’in yukarı akış başkan yardımcısı Robert Clarke, ConocoPhillips’in (NYSE: COP) 9,7 milyar dolarlık tüm hisse senedi anlaşmasında Concho Resources’ı (NYSE: CXO) devralma hareketini “dikkate değer” olarak nitelendirdi.

 

Clarke, Pazartesi günü Rigzone’a gönderdiği bir açıklamada, “Ölçek açısından ConocoPhillips, ExxonMobil’in devasa programının hemen ardından yeteri kadar Permian üretimi ekliyor” dedi.

 

Clarke, Wood Mackenzie’nin her firmanın getirdiği “farklı” özellikleri beğendiğini ve Concho’nun bölgede “önemli” miktarda Permiyen bilgisi olduğunu, Conoco’nun ise “şeyl teknolojisinde lider olduğunu kanıtladığını” söyledi.

 

Clarke, “Kombinasyon Permian’ın uzun vadeli görünümü için iyiye işaret” dedi.

 

Wood Mackenzie’de bir yönetmen olan Ben Shattuck, Concho’nun herhangi bir Permiyen alıcısının kısa listesinde olacağını söyledi.

 

Shattuck yaptığı açıklamada, “Çok sayıda satın alma yoluyla, şirket bölgedeki en iyi ayak izlerinden birini bir araya getirmeyi başardı” dedi.

 

“Hem Midland hem de Delaware havzalarında envantere doğru üretim dengesi (nakit akışı) ile temel varlıkları elinde tutuyor. Concho geçmişte tuhaf operasyonel hıçkırık yaşarken, ConocoPhillips’in geliştirmeye yönelmesi için pek çok pist var ”diye ekledi.

 

Shattuck, “Ayrıca Concho’nun Midland topluluğunda bir lider olması ve ESG cephesinde şist standartlarına göre erken bir hamle yapması da önemli,” dedi.

 

Enverus’un kıdemli birleşme ve devralma analisti Andrew Dittmar, kombinasyon hakkında yorumda bulunan anlaşmanın her iki taraf için de doğal bir uyum gibi göründüğünü söyledi.

 

Dittmar, Rigzone’a gönderdiği bir açıklamada, “Concho Resources, ABD’li kaya sondajcıları arasında en önemli satın alma hedeflerinden biridir ve Conoco, çok kısa bir potansiyel alıcılar listesinde yer almaktadır.

 

“Concho’yu satın almak, Conoco’nun portföyündeki bir boşluğu stratejik olarak dolduruyor. Eagle Ford ve Bakken gibi birçok ABD oyununda ve uluslararası alanda iyi konumlanmış olsa da Conoco, Permian’daki rakiplerini geride bıraktı ”diye ekledi.

 

Dittmar, “Concho’nun 550.000 dönümlük net dönümünü eklemek, bunu kesinlikle değiştirir ve Conoco’nun portföyüne yıllarca yüksek kaliteli envanter ekler,” dedi.

 

Enverus analisti, 2020’de şu anda kitaplarda açıklanan keşif ve üretim birleşmelerinde 30 milyar doları aşan şeyl konsolidasyonunun iyi bir şekilde devam ettiğini belirtti.

 

Dittmar, “İşlem gören toplam dolar tutarı bile, geçmiş yıllara göre hala düşük olan hisse senedi fiyatları göz önüne alındığında, sektörde devam eden konsolidasyon ölçeğini önemli ölçüde düşük gösteriyor” dedi.

 

“Bu, ABD’nin geleneksel olmayan kaynaklarının geliştirilmesinde tarihi bir dönüm noktasıdır” diye ekledi.

 

Dittmar’a göre, 2020’deki birleşme faaliyetinden sonra bile, endüstrinin konsolide olması için hala yer var.

 

“Sınırlayıcı faktör, hem satıcı hem de devralan tarafında mevcut olan çekici birleşme ortaklarının sayısı olacaktır” dedi.

 

“Cazip anlaşmaların görece kıtlığı, bazı şirketler üzerinde bir işlemi gerçekleştirmeleri için ek baskı oluşturabilir ve yakın vadede daha fazla faaliyete yol açabilir. Permiyen’de makul borç yükleriyle iyi konumlanmış diğer bazı bağımsızlar, muhtemelen bir anlaşma için en iyi olasılıklardır ”diye ekledi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.