• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

30 Nisan 2018 13:52

ExEnGaz’ı alan İpragaz, otogazda ilk üçü hedefliyor

İpragaz, Altınbaş Holding bünyesindeki ExEnGaz’ın hisselerini alarak, otogazda Türkiye’nin ilk üçüne girdi. ‘Ortak Enerjiyle Enerjide Ortaklık’ anlaşması, bir toplantıyla duyuruldu. İpragaz İcra Kurulu Başkanı Selim Şiper, toplantıdaki konuşmasında, İpragaz ve Alpet’in bundan böyle ExEnGaz üzerinden ortak gelecek yaratarak, birbirlerine stratejik katkı sağlayacağını belirtti.
Şiper, gelişen pazar şartlarında akaryakıt dağıtım şirketiyle daha yakın ilişkiye girmenin, şirketlerinin bu sınıfta ‘hakkı olan pazar payı’nı alabilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Otogaz tüketimi benzini geçti
Altınbaş Holding’in üç yıl önce hayata geçirdiği LPG şirketi ExEnGaz’ın, Alpet dağıtım ağında geldiği seviyenin, ortak enerjiyle gelecekte nereye ulaşılabileceğinin kanıtı olduğuna işaret eden Şiper, şu bilgileri verdi:
“2.5 yıl içinde ExEnGaz 266 istasyona, 55 bin tonluk hacme ve 100 milyon liraya yaklaşan değere ulaştı.

1 Nisan itibarıyla ExEnGaz Yıldırım Petrolcülük A.Ş.’nin hisseleri İpragaz tarafından bu değerler üzerinden devralındı. Bu oluşum her ne kadar teknik olarak hisse devri olsa da esasen, ruhen bir ortaklıktır.” Otogazda, Türkiye’nin 2.3 milyon tonluk tüketimiyle Güney Kore ’den sonra dünyanın ikinci en büyük pazarı olduğuna değinen Şiper, şöyle devam etti: “2008 yılı sonu itibarıyla 2.2 milyon araç otogaz kullanmaktaydı. O tarihte bu açıdan da dünya ikincisiydik. Günümüzde ise 2.5 milyonun üzerindeki LPG kullanan araç sayımızla büyük bir ihtimalle dünya birincisi durumuna yükselmiş olabiliriz.

Bu 2.5 milyon araç, ülkemizdeki toplam binek araçlarının yaklaşık yüzde 35’idir. Dünyada en çok otogaz istasyonuna sahip ülkeyiz. Ülkemizde 8 bin 250 otogaz istasyonu mevcut. Bunların yaklaşık yüzde 10’u sadece otogaz satıyor, diğerleri akaryakıt istasyonları dahilinde faaliyet gösteriyor. 2009 yılında otogaz tüketimi benzin tüketiminin önüne geçti.”

Sinerji yaratacak
Altınbaş Holding Mali İşler Grup Başkanı Kaan Korkmaz, işbirliğinin Altınbaş Holding Enerji Grubu’nun orta vadeli büyüme planlarına katkı sağlayacağını belirtti. Projeyle her iki grubun dağıtım sektöründe önümüzdeki 20 yıllık süreçte yan yana duracağı partnerini seçtiğini ifade eden Korkmaz, “Her iki grubun birbirini tamamlayan özellikleri nedeniyle getireceği sinerji etkisi, Alpet’in ve İpragaz’ın önümüzdeki dönemde daha hızlı ve sağlıklı büyümeyi gerçekleştireceğine dair inancımızı perçinliyor” dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.