Faaliyetleri geçici olarak durdurulan dağıtıcı lisansı şirketlerin bayileri ile ilgili EPGİS, Sn.Fesih AKTAŞ bilgilendirme açıklaması;Son dönemde bazı dağıtım firmalarının lisanslarının askıya alınması sebebiyle sendikamıza çok sayıda bilgilendirme talebi gelmektedir.

Sendikamız hukukçularının bu konudaki mütalaası şu yöndedir;

5015 sayılı kanunun idari yaptırımlar başlıklı 20. maddesi uyarınca lisansı askıya alınan dağıtım şirketlerinin bayileri diğer dağıtıcıların bayisi olarak faaliyetlerini sürdürür denmektedir. Bu maddeden anlaşılan bu bayilerin her bir dağıtım şirketinden yakıt ikmal etmelerine olanak olduğudur.
Yine 33. madde f bendinde; Dağıtıcı lisansı sahipleri, faaliyeti geçici olarak durdurulan dağıtıcıların bayilerine, faaliyetin durdurulduğu süre ile sınırlı olmak kaydıyla akaryakıt satışı yapabilir denmektedir.Ancak EPDK Bu konudaki uygulamasında lisans alınmasını şart koşmaktadır. Lisansı askıya alınan dağıtıcıların bayileri başka bir dağıtıcıyla askı süresince anlaşma yapıp dağıtıcı tadil yapmaları zorunludur. Aksi halde ceza ile karşılaşabilirler.
Normal bir dağıtıcı lisansı tadilinden farklı olarak önceki dağıtım şirketi ile sözleşmenin feshine ilişkin protokol veya fesih name istenmemektedir.

Lisansı askıya alınan dağıtıcıların bayilerinin sözleşmeyi fesh etmek istemeleri halinde konunun uzmanı bir avukattan hukuki destek almalarını önermekteyiz.
Bu konuda uzman avukat bulunamaması durumunda hukuki destek konusunda sendika avukatlarımız da sizlere yardımcı olacaktır.