• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

5 Haziran 2018 12:21

İkinci Petkim 5 yıl içinde 2 milyar $’a kurulur

Socar’ın İzmir’e yapmayı planladığı 2. Petkim projesinin detayları ortaya çıktı. Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Fizibilite çalışmaları 5 yıl sürecek yatırıma en az 2 milyar $ harcayacağız” dedi.

 

Petkim, Petlim Limanı, Star Rafineri ve TANAP projesiyle Türkiye’nin en büyük enerji yatırımcıları arasında yer alan Azeri Socar şirketi, Türkiye’ye ikinci bir Petkim yatırımı yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Petkim’i Özelleştirme İdaresi’nden 2008 yılında 2 milyar dolara satın alan şirket, o günden bu yana 760 milyon dolarlık ek yatırımla yıllık 3.6 milyon ton petro-kimya üretimine ulaştı. Şirket, İzmir’deki Petkim Yarımadası’nda ikinci bir Petkim yatırımı yapmak için kolları sıvadı. Yeni yatırım planlarıyla ilgili bilgi veren Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Petkim olarak Türkiye’nin petro-kimya ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyoruz. Bu da 1.5 milyar dolar ediyor” dedi.

FİZİBİLİTE 2019 YILINDA

Mammadov, şöyle konuştu: “Ancak bu yeterli değil. İkinci bir Petkim kurma kararı aldık. Yatırımın fizibilite çalışmalarının 2019’da tamamlanması planlanıyor. En az 2 milyar dolar yatırım yapmayı öngörüyoruz. Yatırımın başlarsa bitirilmesi 5 yıl sürebilir.”

3. Havalimanı’na yakıt sağlayacak

Star Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter de, “3. Havalimanı’nın çok ciddi bir jet yakıt tüketimi olacak. Star Rafineri tamamlandığında jet yakıtı ihtiyacının tümünü karşılayabilir hale geleceğiz” dedi.

Türkiye’ye yatırım için sebebimiz çok

İkinci Petkim’i Türkiye’de yapmak için çok sebepleri olduğuna dikkat çeken Mammadov, “Türkiye’nin petrokimya ürünlerine olan ihtiyacı sürüyor. Mevcut tesisimizin kapasitesini artırmamız mümkün değil. Bu nedenle ikinci bir Petkim planladık. Petkim’i başka bir yerde kurarsak maliyetimiz yüzde 30 artıyor. Bu nedenle Türkiye’de yatırım için çok sebebimiz var. Bu tesisle otomotiv, elyaf ve halı sektörlerine önemli oranda polietilen üretilerek cari açığa ciddi katkı sağlayacak” dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.