Özellikle son yıllarda akaryakıt dağıtım şirketi sayısında adeta bir patlama yaşandı. Akaryakıt üzerinden fatura ticareti yoluyla haksız kazanç elde etmek isteyenlerin piyasaya girmesiyle akaryakıt dağıtım şirketi sayısı 2019 yılı sonu itibariyle 93’e, 2020 yılında ise 104’e kadar çıktı.
2021 yılında üç büyük operasyon düzenleyen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM), bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin akaryakıt istasyonlarından milyonlarca litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silinmesini sağladıklarını tespit etti. Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin de milyarlarca liraya ulaştığı belirlendi. Bunun üzerine hareket geçen ilgili devlet kurumları toptan satış yapan bayilerin defterlerini incelemeye başladı.
Geçtiğimiz haftalarda Gelir İdaresi Başkanlığı da (GİB), akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığıyla kapsamında yürüttüğü soruşturmada yeni bir aşamaya geçerek, fatura ticareti yaptığını tespit ettiği sekiz akaryakıt dağıtım şirketinin fatura kesmesine sistem üzerinden engel koydu.
GİB’ten sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da (EPDK) harekete geçerek, söz konusu sekiz dağıtım şirketinin lisansını “Lisans başvurusu kapsamında aranan işyeri açma ve çalışma ruhsatı hariç lisans alma koşullarından herhangi birinin kaybedildiğinin tespit edilmesi” gerekçesiyle geçtiğimiz hafta iptal etti.
30 Eylül 2021 tarihli Kurul Kararı ile lisansı iptal edilen dağıtım şirketleri şöyle:
Bu sekiz dağıtım şirketiyle birlikte 2021 yılı başından bu yana lisansı iptal edilen dağıtıcı sayısı 33’e yükselmiş oldu. Bugün itibariyle faaliyette bulunan akaryakıt dağıtım şirketi sayısı ise 42. Sektör kaynakları önümüzdeki günlerde yürüyen soruşturmalar neticesinde bazı dağıtım şirketlerinin daha lisans iptaliyle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.