• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

13 Ekim 2023 13:45

MADER Başkanı Akgül Dünya Gazetesinde Gündemi değerlendirdi..!

 

MADER Başkanı Akgül’ün Dünya Gazetesi / Fahriye Kutlay Şenyurt Haberi

 

“İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞI PETROL FİYATLARINI YÜKSELTTİ”

Mersin Akaryakıtçılar Derneği  (MADER) Başkanı Aziz Akgül, İsrail-Filistin arasındaki gerilimin, brent petrole de yansıyacağını belirterek, “Enerji sektöründe yüzde 95 dışa bağımlıyız. Gelecek yarınlar için Yeşil Enerjiye öncelik verilmelidir. 100 yıl savaşları ve Arap-İsrail savaşları her zaman dünyadaki enerji ve petrol fiyatlarını etkilemiştir. Bugün gelinen aşamada maalesef bu savaş etkisini gösterdi.  Petrolün varil fiyatında İsrail’in resmi savaş ilan etmesinin ardından toplamda yüzde 5’lik bir yükselme olmuştur. ” dedi.

 

 

İsrail-Filistin savaşının Ortadoğu’da tansiyonu yükseltmesinin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişeleri petrol fiyatlarını yükseltti.  MADER Başkanı Aziz Akgül, İsrail ile Filistin arasında yaşanan savaşın, petrol fiyatlarında bir artışa neden olduğunu ifade etti. Akgül şöyle konuştu “ İsrail’in resmi savaş ilan etmesinin ardından petrolün varil fiyatı 77 dolardan 88,4 dolara kadar yükseldi. Savaşın daha da genişleyebileceği ihtimali risk algısının yüksek seyretmesine neden olacaktır. Artan petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini de artırabileceğini düşünüyorum. Çünkü İsrail ortadoğu ülkesi olmakla birlikte çevresi de petrol ülkeleri olan bir coğrafyadır. Dünya petrolünün yüzde 35’i bu coğrafyadan temin ediliyor. Dünya enerji piyasalarına etkisi olacaktır. Türkiye’nin bundan etkilenmemesi mümkün değil. Çünkü petrolümüzün yüzde 95’ini dışarıdan temin ediyoruz. Dünya borsalarındaki fiyatlar ve yaşanan dalgalanmaların yansımalarını İç ve dış piyasada Türkiye olarak hissediyoruz. Türkiye’nin çok hızlı enerjide değişime gitmesi gerekiyor. Bu savaş sadece Türkiye’yi değil. Bütün Avrupayı etkiliyor. Ülkemizin çok hızlı bir şekilde enerjide değişime gitmesi gerekiyor” dedi

 

Türkiye’de yaşanabilecek bir enerji krizinin dışa bağımlı olunmasından kaynaklı olacağını kaydeden Akgül,

 

“ Türkiye enerji ve petrol temininde yüzde 95 dışa bağımlıdır. Dışarıda yaşanacak kriz bizi de etkiler.  Bu nedenle dışarıda olacak bir kriz, otomatik olarak dünya borsasını etkiler,  sonra da ülkemizi etkisi altına alır. Güneş ve rüzgar enerji kullanımına öncelik verilmesi gerekmektedir.”

 

“YEŞİL ENERJİYE’ DÖNMEK ZORUNDADIR.”

Türkiye’de ‘Yeşil Enerji’ açığının ne kadar olduğu yönündeki soruyu yanıtlayan MADER Başkanı Akgül “Dışa bağımlılığı asgari seviyeye düşürmenin tek yolu yeşil enerjidir. Ülkemiz de dahil olmak üzere yeşil enerji kullanımı için Paris İklim Anlaşması’na savaş halinde olan 5 ülke dışında 197 ülke imza atmıştır. Avrupa ülkelerinin çoğu  enerjisinin yüzde 50’sini yeşil enerjiden karşılıyor. Küresel Isınmada 1,5°C Raporu”na göre olası iklimsel etkiler açısından 1,5°C’lik bir ısınmanın 2°C’ye göre nispeten daha güvenli olacağını dolaysıyla yeşil enerjiye dönülmesi gerektiği  açıkça ortadadır Bu nedenle dünya iklim değişikliğine neden olan emisyonlarını azaltmak, küresel ısınmanın 1,5°C’de sınırlandırılmasına yönelik yeşil enerjiye dönmek zorundayız. 2023 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla kurulu gücümüzün kaynaklara göre dağılımı; %30’u hidrolik enerji, %24,1’i doğal gaz, %20,7’si kömür, %11’i rüzgâr, %10,1’i güneş, %1,6’sı jeotermal ve %2,6’sı ise diğer kaynaklar olduğunu biliyoruz. Rüzgar ve güneş enerjisindeki kayda değer büyümeyi görmek cesaret verici olsa da, artması gerektiğine inanıyorum. dünyanın kurtuluşunu yeşil enerji kullanımı ile mümkün olacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

 

Türkiye’de Elektrikli araçlara geçiş sürecinin başlandığını ancak elektrikli araç satışlarının hızlanmasıyla şarj istasyonlarına ihtiyacın da giderek artığını dile getiren Akgül, ülkemizde elektrikli araç alt yapısının yetersiz olduğunu, resmi kayıtlara göre bu yıl elektrikli araç satışlarında binek araçta her 100 araçtan yüzde 3’ünü elektrik araçlar oluşturduğunu, şehirler arası yollarda alt yapının yeteri kadar sağlanamadığını şehir içinde ise sorunun tam olarak çözülmediğini ileri sürdü.

 

“KART KOMİSYONU KAR MARJINI DÜŞÜRÜYOR”

Kredi kartı komisyon oranlarındaki artış Akaryakıt bayilerin tepkisine neden oldu. MADER Başkanı Aziz Akgül; Akaryakıt istasyonlarında yaşanan kart komisyon krizinin çözüme kavuşturulması çağrısında bulundu. Akgül “Akaryakıt İstasyonlarında POS makinası ile yapılan alış-verişlerde komisyon oranı  önemlidir. ;Bazı Bankaların 1.75’den 2.50 ye kadar aldığı bir komisyonların olduğunu biliyoruz. Bir bayinin 4.3 veya 4.8 kar marjının 2 puan kesilmesi kar marjlarını etkileyecektir. İçinde bulunduğumuz kriz halinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz.  Aksi halde bayilerimiz çok yakında kart komisyonunu dahi karşılayamayacak hale gelecek”  diye konuştu.

 

Kaynak; Dünya Gazetesi / Fahriye Kutlay Şenyurt

 

#mader #azizakgül #dünyagazetesi #fahriyekutlayşenyurt #akaryakıt #petrolistasyonu #petrol

 

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.