• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

28 Ekim 2020 00:13

Meksika Devlet Başkanı Enerji Reformunu Tersine Çevirdi!

 Başkan Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika’nın güç durumdaki devlet şirketlerine karşı savunmasını güçlendirerek özel rakipleri ikiyüzlü ilan etti ve ülkenin yabancı yatırımcılara açılımını tersine çevirmek için anayasal bir değişiklik başlattı.

 

Başkan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, devlet petrol üreticisi Petroleos Mexicanos ve CFE olarak bilinen elektrik şirketi Comision Federal de Electricidad’ın çıkarlarını korumak için ciddi adımlar atmayı planladığını söyledi. Lopez Obrador, herhangi bir kanıt sunmadan, yabancı şirketlerin ülkeyi yağmaladığını ve son yıllarda yetkililere rüşvet verdiğini, mevcut yönetimin artık izin vermediğini söyledi.

 

Günlük basın toplantısında, “Gerekirse, bu ilkeyi onaylamak için anayasal bir girişim sunacağım: enerji konularında, ulusun çıkarları her zaman baskın olacaktır” dedi. “Elimizdeki mevcut marjları kullanarak, kamulaştırmadan veya kamulaştırmadan, Pemex ve Comision Federal de Electricidad’ı halkın iyiliği için kurtaracağız.”

 

Lopez Obrador’un yorumları, cumhurbaşkanının enerji sektörüne yönelik milliyetçi yaklaşımı ile devlet tekelinin 2014’te sona ermesinden bu yana milyarlarca dolar yatırım yapan özel şirketler arasında artan gerginliğin altını çiziyor. Geçen hafta bir mektupta, bir grup ABD senatörü hükümetin, şirketleri ABD, Meksika ve Kanada’yı kapsayan USMCA ticaret anlaşmasının “ruhunu baltalıyor”.

 

Bu yılın başlarında Meksika, özel rekabeti CFE ile sınırlamak için rüzgar ve güneş enerjisi projelerini engellemeye çalıştı, Meksika mahkemeleri tarafından askıya alınan bir hareket. Hükümet ayrıca, Pemex’i korumak amacıyla sektörü özel yatırıma açan yeni petrol ve doğalgaz ihalelerini askıya aldı.

Cumartesi günü Lopez Obrador, Meksika’nın enerji politikalarında tam yetkiye sahip olduğunu söyledi. Meksika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ticaret anlaşmasının metni ülkenin “egemenliğini ve Anayasa dahil yasal çerçevesini değiştirme kapasitesini” yüceltiyor.

 

Ancak uzmanlar, özel şirketlerin hala kendi lehlerine yasal seçenekleri olduğunu söylüyor.

 

Kenneth Smith, 2018’de imzalanan bir NAFTA ikamesi olan USMCA’da, Meksika en azından anlaşmadan önce var olan enerji açıklığı seviyesini korumayı taahhüt etti ve yabancı firmalar anlaşmanın anlaşmazlık çözüm süreçlerini, anlaşmadan vazgeçerse hükümete dava açmak için kullanabileceklerini söyledi. Ramos, Meksika’nın USMCA için baş teknik müzakerecisi ve AGON danışmanlık firmasının ortağı.

 

Danışmanlık firması IPD Latin America’nın genel müdürü John Padilla, “Lopez Obrador klasik olarak bir siyasi kart oynuyor ve var olan egemenlik bileşenine atıfta bulunuyor, ancak diğer yasal hükümlerden herhangi birinin hayal gücünü engellemiyor,” dedi. bir telefon görüşmesi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.