• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

11 Temmuz 2018 09:41

Petrolde Hürmüz endişesi!

İranlı yetkililerin petrol ihracatlarının engellenmesi durumunda Hürmüz Boğazı’nı kapatacaklarını ifade etmesiyle Brent petrolde yükseliş hızlandı, fiyatlar bir kez daha 80 dolar bölgesine itiyor. Dünyada deniz yoluyla petrol ihracatının yüzde 35’i Hürmüz Boğazı’ndan yapılıyor ve petrol rezervlerinin yüzde 25’i kanalın bulunduğu Basra Körfezi bölgesinde.

Petrolde arz kısıtlayıcı gelişmelerin fiyatlamada ağır basması Brent fiyatarını bir kez daha 80 dolar bölgesine itiyor. Petrol piyasasında Hürmüz Boğazı endişelerinin sesi ise giderek yükseliyor.

İranlı yetkililerin petrol ihracatlarının engellenmesi durumunda Hürmüz Boğazı’nı kapatacaklarını ifade etmesi endişeleri tırmandırdı.

Brent petrol dün yüzde 1’i aşan yükselişi ardından bugün de Avrupa işlemlerinde yüzde 0,9 yükselişle 78,85 dolar seviyesinde.

HÜRMÜZ BOĞAZI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda petrolde standart sapmanın çok üzerinde bir yükseliş dalgası yaşanabilir. Dünyada deniz yoluyla petrol ihracatının yüzde 35’i Hürmüz Boğazı’ndan yapılıyor ve petrol rezervlerinin yüzde 25’i kanalın bulunduğu Basra Körfezi bölgesinde.

Commerzbank’tan yapılan değerlendirmede, “Hürmüz Boğazı’nın kapatılması petrol arzında dramatik sonuçlar doğruabilir. Petrol fiyatları böyle bir durumda rakamlara dökmenin neredeyse imkansız olduğu bir etkiyle karşılaşabilir.” denildi.

PVM Oil Associates’in raporunda da “Hürmüz Boğazı kapanırsa petrol fiyatları üç haneli seviyelere çıkabileceğini söylemeye gerek dahi yok.” ifadeleri yer aldı.

İRAN HÜRMÜZ KARTINI ÇIKARDI

Geçtiğimiz günlerde İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Esmail Kowsari, “İran’ın petrol ihracatı engellenirse Hürmüz Boğazı’ndan dünyaya petrol ihracatına izin vermeyeceğiz.” demişti.

Ayrıca bugün de İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, ABD’nin İran’ın petrol ihracatını engellemesi durumunda stratejik Hürmüz Boğazı’nı kapatacaklarını duyurdu.

Bundan önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin ülkesinin petrol ihracatını engellemesi halinde bölge ülkelerinin de petrol ihraç etmesinin mümkün olmayacağını belirterek Hürmüz Boğazı’nın kapatma mesajı vermişti.

İran’ın OPEC temsilcisi Hossein Kazempur Ardebili de ABD Başkanı Donald Trump’ın yol açtığı arz sorunları yüzünden petrolün varil fiyatının yakında 100 doları aşacağını ve Suudi Arabistan ile Rusya’nın fiyatları düşürecekleri beklentisinin boş olduğunu söylemişti.

GERİLİM NASIL BAŞLADI?

Trump, 14 Temmuz 2015’te Avusturya’nın başkenti Viyana’da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran’a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

ABD yönetimi, müttefiklerini İran’dan petrol alımını kasım ayına kadar sıfıra indirmeye zorlayacağını açıklamıştı.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.