• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

10 Mayıs 2022 23:22

Rosneft rafinerisine ev sahipliği yapan Alman şehri SCHWEDT’de Halk tedirgin..!

 

SCHWEDT, Almanya, 10 Mayıs  – Rus petrolünün yasaklanmasının ekonomik sonuçlarıyla ilgili korkular, Rusya’nın devlete ait şirketi Rosneft tarafından işletilen bir rafinerinin bulunduğu doğu Almanya’daki Schwedt kentini vurdu, işçiler ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck Toplantıda bir araya geldi…

 

Pazartesi günü, PCK rafinerisinin Schwedt şehir merkezinin hemen dışındaki genişleyen kompleksinde, gelirleri yerel işletmeleri ayakta tutmaya yardımcı olan 1.200 işçinin şikayetlerini dile getirmek için toplandığı gergin bir belediye binası toplantısında konuştu.

 

Habeck’e konuşan bir kadın, yeşil ve turuncu üniformalı iş arkadaşlarından alkış alarak, “Petrol ambargosunun işe yaramayacağını siz de bizim kadar biliyorsunuz.” “Biz Rus petrolünü almazsak diğer ülkeler alacak. Ambargo savaşı durdurmayacak.”

 

27 yıldır rafineride çalıştığını söyleyen bir adam, mesajı eve götürdü: “On yıllardır güvenilir bir iş ortağına neden sırtımızı dönelim? Siyasi doğruluk uğruna petrol akışını kesmek yanlış. ”

 

Rusya’dan petrol ithalatına yönelik planlanan AB ambargosu, boru hattıyla gelen ve bugün Almanya’nın toplam petrol ithalatının %12’sini oluşturan Rus ham petrolünün büyük kısmını işleyen bir tesis olan rafinerinin geleceği hakkında şüpheler uyandırdı.

 

Bazı işçilerin öfkesi, Şansölye Olaf Scholz hükümetinin, bazı seçmenlerin Almanya’nın Rusya’ya yönelik sert yaptırımlara ve Ukrayna’ya yardım ve silah sevkiyatına verdiği desteğe karşı tepki göstermesi riskinin altını çizdi. Almanya, herhangi bir büyük Batılı güç arasında Rusya ile en yakın bağlara sahip.

 

Aynı zamanda, 1990’da Batı Almanya ile yeniden birleşmenin ardından kırk yıldan fazla bir süredir Sovyet etkisi altında olan Schwedt gibi doğu bölgelerindeki endüstriyel çöküş ve kitlesel işsizliğin anılarını da taradı.

 

Habeck’in Almanya’nın rafineriyi çalışır durumda tutmak için Rus ham petrolünü Rostock limanına veya Polonya’daki limanlara yapılan teslimatlar la ikame etmek için enerji firmalarıyla birlikte çalıştığına dair güvenceleri, bazı işçilerin yakın bir kapanma korkusunu yatıştırmak için çok az şey yaptı.

 

Rafineride 10 yıldır çalışan bir sürücü olan Sven Reck, “Bunlar sadece boş vaatler” dedi. “Rafineri kapanacak, işimi ve ailemi kaybedeceğim ve Schwedt’ten ayrılmak zorunda kalacağım. Başka bir yerde iş aramak zorunda kalacağım.”

 

1960’ların başında inşa edilen rafineri, Berlin duvarının yıkılmasından sağ kurtulan birkaç Sovyet döneminden kalma sanayi bölgesinden biri ve sakinleri, duvarın kapanmasının gençlerin ve ailelerinin toplu bir göçünü tetikleyebileceğinden korkuyor.

 

Doğu Almanya bölgelerine benzin ve dizel, Berlin-Brandenburg havaalanına jet yakıtı sağlayan rafinerinin sağladığı işler, Schwedt’in nüfusunun son yirmi yılda 10.000 kişi azalırken, Doğu Almanların aradığı gibi bugün 30.000’in biraz üzerine düşmesini engellemedi. başka yerlerde fırsatlar.

 

Almanya, PCK’da çoğunluk hissesine sahip olan Rosneft’in ambargo yürürlüğe girdikten sonra Rus olmayan petrolü rafine etmeyi kabul etmesini beklemiyor.

 

Rosneft, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

 

Hükümet, petrol kaynaklarının tehdit altında olması durumunda Rosneft’in kamulaştırılmasına izin verecek bir yasa tasarısı hazırladı.

 

Pazartesi günü Habeck, Almanya’nın Rusya’dan enerji ithalatından vazgeçmek için ahlaki ve güvenlik zorunluluğu olduğunu söyledi; bu, Ukrayna ile dayanışmanın neden ekonomik çıkarlardan daha baskın olması gerektiğini açıklarken alkışlayan bazı rafineri işçileri tarafından paylaşılan bir tutum.

 

Rafinerinin Sovyet tarzı idari binasının dışındaki bir sahnede dururken, “Ukrayna’da olanlar, Avrupa barışı için o kadar sismik bir olay ki, başarılı olmamalı” dedi.

 

“Çocuklarınızın barış ve özgürlük içinde büyümesini istiyorsanız adaletsizlik hüküm sürmesin. Aynaya bakıp ‘vicdanım rahat’ diyebilirim” dedi.

 

Schwedt’in şehir merkezinde, işletme sahipleri fabrikadaki toplu işten çıkarmaların kendilerini iflasa sürükleyebileceğinden endişe duyuyorlardı, Habeck ile daha az anlaşamazlardı.

 

Katedralin yakınında bir kuaför işleten Marie Schult, “Savaş korkutucu ve Ukrayna’ya sempati duyuyoruz” dedi. “Fakat bir petrol ambargosu Ukrayna’ya yardım etmeyecek. Sadece bize zarar verecek. Rafineri elimizdeki tek şey.”

 

Matthias Williams ve Nick Macfie tarafından düzenleme

 

#schwwedt #almanya #rusya #ukrayna #petrol #petrolpiyasası #roberthabeck #ambargo #rosneft

 

 

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.