• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

11 Mayıs 2022 19:26

Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışı düşerken petrol sıçradı, AB Rusya petrol yasağı belirdi..!

 

NEW YORK, 11 Mayıs  – Petrol fiyatları, son iki seansta yaklaşık %10’luk bir düşüşün ardından Çarşamba günü yaklaşık %5 arttı.

 

Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Rus gazı akışı, Kiev’in işgalci Rus güçlerinin müdahalesini suçlayarak büyük bir geçiş yolunun kullanımını durdurmasının ardından Çarşamba günü dörtte bir oranında azaldı. İşgalden bu yana Ukrayna üzerinden yapılan ihracat ilk kez kesintiye uğradı.

 

Brent ham petrolü, saat 19:25’te EDT (1543 GMT) itibarıyla 5,18$ artışla varil başına 107,66$’a yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü 5.02$ artarak 104.78$’a yükseldi.

 

OANDA aracı kurumu analisti Jeffrey Halley, “Ukrayna’daki gaz kesintilerinin giderek artan bir etkiye sahip olduğundan şüpheleniyorum” dedi.

 

AB, analistlerin piyasayı daha da sıkılaştıracağını ve ticaret akışlarını değiştireceğini söylediği Rus petrolüne bir ambargo önerdi. Oybirliğiyle desteğe ihtiyaç duyan bir oylama, Macaristan’ın muhalefette topuklarını kazdığı için ertelendi.

 

Houston’daki Lipow Oil Associates başkanı Andrew Lipow, “Özellikle Avrupa Birliği, Rus petrol alımlarını bu yılın dengesi üzerinden aşamalı olarak durdurma konusunda bir anlaşmaya varırsa, fiyatların yükselmeye devam edeceğini umuyorum” dedi.

 

Enerji Bilgi İdaresi, ABD ham petrol stoklarının, stratejik rezervlerden bir başka büyük salım nedeniyle son haftada 8 milyon varilden fazla arttığını söyledi. Beyaz Saray, fiyatlardaki artışı dengelemek için piyasayı petrolle doldurmayı seçtiğinden, ticari ham petrol stokları büyüyor.

 

Bununla birlikte, rafinaj kapasitesindeki düşüş ve dünya çapında artan ürünlere yönelik talep üzerine yakıt fiyatları yükselmeye devam etti – tıpkı Rusya’nın ihracatının kısılması gibi. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nde rafinaj marjlarını rekor seviyelere yaklaştırdı. Ham petrol stoklarındaki artışa rağmen, benzin stokları son haftada 3,6 milyon varil düştü.

 

CHS Hedging enerji piyasası analisti Tony Headrick, “Bu çekilişler ürünler arasında gerçekleşiyor – rafinerilerin benzin talebini karşılayamadığını görüyoruz” dedi.

 

Petrol, Çin’in fabrika çıkışlı enflasyonunun düşmesi ve yatırımcıların düşük yurt içi COVID-19 enfeksiyonu belirtileriyle rahatlamasının ardından Çin’in ekonomik canlandırma umutlarıyla da desteklendi.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali arz endişelerini artırdığı için 2022’de ham petrol fiyatı yükseldi ve Brent Mart’ta 2008’den bu yana en yüksek seviye olan 139$’a ulaştı. Çin’in Kovid kısıtlamaları ve ABD faiz artırımlarının neden olduğu büyüme endişeleri bu haftaki düşüşe neden oldu.

 

Büyük üreticilerin kısmen yetersiz yatırımın bir sonucu olduğunu söyledikleri nedeniyle arzın kısıtlı olduğu bir zemin, petrol için destekleyici olmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri enerji bakanı Salı günü bu endişeleri vurguladı.

 

Londra’da Alex Lawler, New York’ta Laura Sanicola ve Arathy Somasekhar tarafından ek raporlar; Jason Neely, Louise Heavens, Tomasz Janowski ve David Gregorio tarafından düzenleme

 

#newyork #ruspetrolu #avrupa #ab #teksas #ukrayna #kiev #lipowoil #and #Jeffreyhalley #associates  #andrewlipow #petrolpiyasası #petrol #akaryakıt

 

 

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.