• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

12 Mayıs 2022 11:07

Sri Lanka-Kolombo ’da Yakıt kıtlığı var – Ekonomik olarak dibe vurdu..!

 

KOLOMBO, 12 Mayıs – Birçok Sri Lankalı, başbakanın istifa edip saklandığı ve Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın anarşi konusunda uyarmasının ardından, Perşembe günü siyasi parti liderleriyle buluşacakları siyasi parti liderleriyle memleketlerine dönmek için ana şehir Kolombo’da otobüsleri doldurdu.

 

Hindistan’ın güney ucunda yer alan ve Avrupa ile Asya arasındaki nakliye rotalarına bakan ada ülkesi, bağımsızlıktan bu yana yaşadığı en kötü ekonomik krizle mücadele ediyor. Pazartesi günü, cumhurbaşkanının ağabeyi eski Başbakan Mahinda Rajapaksa’nın destekçilerinin Kolombo’daki hükümet karşıtı protesto kampına saldırmasının ardından şiddet patlak verdi.

 

 

Bunu, güçlü Rajapaksa klanına bağlı hükümet figürlerine karşı günlerce şiddetli misillemeler izledi. Ordu sokaklarda devriye gezmeye çağrıldı ve polis, çatışmalarda 9 kişinin öldüğünü ve 300’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

 

Yetkililerin Perşembe günü sabah 7’de (0130 GMT) süresiz sokağa çıkma yasağını kaldırmasının ardından yüzlerce kişi ticari başkentteki ana otobüs terminalini doldurdu. Sokağa çıkma yasağı saat 14.00’te yeniden başlayacak

 

Kolombo’daki sokaklar sessizdi, bazı insanlar temel malzemeleri satın almak için dışarı çıktı. Ülke ekonomisini felce uğratan devam eden yakıt kıtlığı konusundaki hayal kırıklığı devam etti.

 

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından sonra benzin için kuyruğa giren bir otomatik çekçek sürücüsü olan Nimal Jayantha, “Ekonomik olarak dibe vurduk” dedi.

 

“İşimi yapacak zamanım yok. Benzin kuyruğunda kalıp benzin aldığımda sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Parasız eve gitmek zorunda kalacağım.”

 

Protestocular, Mahinda Rajapaksa’nın güneydeki bir kasabadaki evinin üzerine duvar yazısı sıktı ve babasına adanmış bir müzeyi aradı. Başkan da istifa edene kadar protestoları sürdürme sözü verdiler. daha fazla oku

 

Mahinda Rajapaksa, çatışmalar patlak verdikten sonra istifa etti ve ülkenin kuzeydoğusundaki bir askeri üste saklanıyor. Kardeşi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “ülkenin anarşiye düşmesini önlemek ve durdurulan hükümetin işlerini sürdürmek için” bu hafta yeni bir başbakan ve kabine atayacağını söyledi.

 

Sri Lanka merkez bankası başkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki bir ila iki hafta içinde krize bir çözüm bulamamasının günde 10 ila 12 saate varan elektrik kesintilerinin yanı sıra kendi istifasına yol açacağını söyledi.

 

Perşembe günü ilerleyen saatlerde, siyasi partilerin liderleri mevcut durumu görüşmek üzere ülkenin parlamento başkanıyla bir araya gelecekler.

 

Cumhurbaşkanı Rajapaksa, krizden çıkış yolu bulması için birlik hükümeti kurulması için defalarca çağrıda bulundu, ancak muhalefet liderleri istifa edene kadar hizmet etmeyeceklerini söylüyor.

 

Popülist Rajapaksa hükümetinin pandemi, yükselen petrol fiyatları ve vergi indirimlerinden sert şekilde etkilenen ada ülkesi, 1948’deki bağımsızlığından bu yana en kötü mali krizini yaşıyor.

 

Kullanılabilir yabancı rezervler 50 milyon dolar kadar düşük, enflasyon çok yüksek ve yakıt, ilaç ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki kıtlık, Pazartesi gününe kadar büyük ölçüde barışçıl kalan hükümet karşıtı protestolarda bir aydan uzun süredir binlerce kişiyi sokaklara döktü.

 

Raporlama; Kolomba’da Alasdair Pal, Uditha Jayasinghe ve Channa Kumara

Düzenleme Raju Gopalakrishnan

Haber yayını; Petrol Piyasası

 

#kolombo #srilanka #avrupaperlamentosu #gotabayarajapaksa #mahindarajapaksa #yakıtkıtlığı #petrol #petrolpiyasası #akaryakıt

 

 

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.