• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

16 Haziran 2017 12:47

Suriye’de 2,5 Milyar Varillik Petrol İşgali

Ortadoğu petrollerinin dünyaya açılması için çok önemli bir coğrafyada bulunan Suriye, limanları, 1300 kilometre uzunluğunda petrol boru hattının yanısıra hiç konuşulmayan yeraltı kaynaklarıyla da Batı ülkelerinin iştahını kabartıyor.

Savaşın başladığı 2011 yılında Suriye Petrol Bakanlığı tarafından yayınlanan bir rapora göre Suriye, 2011 yılı ilk çeyreğinde 34 milyon 828 bin varil ham petrol üretti, yine aynı dönemde günlük üretim 387 bin varile ulaşıyordu. Suriye’de 2,5 milyar varil petrol rezervi olduğunu gösteren rapora artık internet ortamında ulaşılamıyor. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın 5 Mayıs 2011 tarihinde yayınladığı haberde kaynak olarak gösterilen Suriye Petrol ve Mineral Kaynakları Bakanlığı raporunun ham halinin tüm İngilizce ve Arapça kaynaklardan kaldırılması dikkat çekiyor.

PETROL İHRAÇ EDİYORDU

Enerji uzmanlarının raporları da Suriye’deki kaynaklara ilişkin resmi rakamları doğruluyor. 2011’de günlük 400 bin varile yakın petrol üretilen ülkede bu rakam bir yılda 140 milyon varili aşıyordu. Çıkardığı petrolü Avrupa Birliği ülkelerine satan Suriye, 2011’de AB’ye yaklaşık 2,7 milyon ton ham petrol ihraç etti. Petrolün varlığı bilinmesine rağmen ülkede 1950’lere kadar bu yönde bir atılım olmadı. 1955’te ABD’liler, bir yıl sonra da Almanlar Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’da petrol çıkardı. Suriye’de petrolün devlet şirketince çıkarılması Sovyetler’in yardımıyla 1962 yılında Rumeylan’da oldu. 1993 yılına gelindiğinde ülkede ortalama petrol üretimi günlük 570 bin varile ulaştı. Suriye’de petrol arama, çıkarma ve işletme faaliyetlerini Suriye Petrol Şirketi (SPC) yürütüyordu. 1991 verilerine göre, Şam rejimiyle birlikte ABD, İngiltere, Kanada, Belçika, Fransa, Almanya, İspanya, İskandinav ülkeleri ve Japonya’dan gelen şirketler de Suriye’deki petrol üretimine katıldı.

DEAŞ ANAHTAR OLDU

2011’de iç savaşın başlamasıyla birlikte Suriye’de üretilen günlük ham petrolün hangi rakamlara düştüğü şimdilik meçhûl. Ancak 2012 sonu itibariyle sahaya sürülen terör örgütü DEAŞ, Suriye ve Irak topraklarında özellikle petrol alanlarında hakimiyet kurdu; çıkardığı petrolü daha sonra Şam rejimiyle yer yer işbirliği içerisinde sattı. ABD’nin bölgeyi dizayn etmek için kullandığı en önemli yapılanma olan DEAŞ, sonraki yıllarda Pkk’nın legalize edilmesi ve tüm kuzey Suriye’nin terör örgütüne teslim edilmesi amacıyla sahneye çıktı.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.