• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

19 Ağustos 2020 15:55

Suudiler OPEC Hilelerine Baskı Yapıyor!

 Suudi Arabistan, anlaşmalarını görüşmek için toplantıdan saatler önce petrol üretim hedeflerini aşan OPEC + ülkeleri üzerindeki baskıyı sürdürdü.

 

Devlet tarafından işletilen Suudi Basın Ajansı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kral Selman bin Abdulaziz’in üretim kotalarına uymanın ve geçmiş eksiklikleri telafi etmenin önemini vurgulamak için Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’yi aradığını söyledi.

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri koronavirüs salgınının tetiklediği petrol talebindeki keskin düşüşü telafi etmeye çalışırken Nijerya, Irak ve diğer bazı ülkeler, üretimi kısma vaatlerini sürekli olarak yerine getiremedi.

 

Uyum düzeyleri, Suudi Arabistan ve Rusya’nın başkanlık ettiği OPEC + Ortak Bakanlar Gözlem Komitesi’nin Çarşamba günü yapılacak bir video konferansında ana tartışma konularından biri olacak. Saat 16: 00’da Viyana saatinde başlayacak.

 

Üreticiler koalisyonu, Covid-19 krizinin derinliklerinde durdurulan büyük miktardaki ham petrolün bir kısmını geri getiriyor. Şimdiye kadar, arz artışı, fiyatların beş ayın en yüksek seviyesine tırmandığını gören petrolün kırılgan toparlanmasını engellemedi. Brent vadeli işlemleri Çarşamba günü Londra’da 45 $ / varil civarında işlem gördü.

 

Ancak bu eğilimin devam etmesi, disiplinin sürdürülmesine ve Nijerya, Irak ve diğer ülkelerin telafi etme sözlerini yerine getirmelerinin sağlanmasına bağlı olacaktır. Kritik Asya pazarlarında akaryakıt talebi ve kargo fiyatları, ham petrolün toparlanmasının kırılganlığının altını çizerek düştü.

 

Londra’daki BNP Paribas SA emtia piyasaları stratejisi başkanı Harry Tchilinguirian, “Suudiler, uyum söz konusu olduğunda kesinlikle tutarlı ve sağlam bir pozisyona sahipler” dedi. “Petrol talebindeki toparlanmanın hala çok belirsiz olduğu göz önüne alındığında, küresel petrol dengesi için taahhüt edilen çıktı indirimleri sağlamanın önemini anlıyorlar.”

 

Riyad’ın itaati uygulama mücadelesi uzun süredir devam eden bir mesele. Hem Irak hem de Nijerya, geçmişte yaşanan aksaklıklar ve çatışmalar nedeniyle kaybedilen çıktıları telafi etmeye çalışırken OPEC kotalarına zarar verdiler.

 

OPEC verilerine göre Bağdat, Temmuz ayında hedeflediği azaltımların% 85’ini uygulayarak performansını artırdı. Bu ay, daha önceki uyumsuzlukları telafi etmek için, bu ay günde fazladan 400.000 varil kesmeye söz verildi ve sonraki 850.000 varilin üstüne zaten frenlemek zorunda kaldı.

 

RBC Capital Markets LLC’ye göre, bu geçmişte olduğundan daha iyi olsa da, krizden zarar gören ulusun fazladan telafi edici kesintiler yapmasını beklemek muhtemelen “çok uzak bir köprü”.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.