• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

21 Temmuz 2018 09:09

Tüpraş, Yaptırım Kararı Sonrası İran’dan Petrol Alımını Azalttı!

Tüpraş’ın İran’dan ham petrol alımları, ABD’nin yaptırım uygulayacağını açıkladığı mayıs ayı itibariyle azaldı.

Tüpraş’ın İran’dan ham petrol alımları, ABD’nin yaptırım uygulayacağını açıkladığı mayıs ayı itibariyle azaldı.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre Türkiye’nin başlıca ham petrol ithalatçısı Tüpraş, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları tekrar başlatacağını açıkladığı mayıs ayından itibaren bu ülkeden petrol alımını azaltırken, analistler Tüpraş’ın İran petrolü alımlarının bu seviyelerden devam edebileceğini ifade ettiler.

Kullandığı ham petrolün neredeyse tamamını ithal eden Türkiye, bunun büyük bölümünü coğrafi yakınlık, ürün kalitesi ve uygun fiyat nedeniyle İran’dan tedarik ediyor.

EPDK verilerine göre Türkiye’nin en büyük rafineri işletmecisi Tüpraş yılın ilk dört ayında İran’dan günde 187,196 varil ham petrol ithal etti. Tüpraş sadece nisan ayında ise günde 240 bin varilin biraz üzerinde ham petrol ithal etti.

Ancak ABD mayıs ayında İran’a yönelik yaptırımları kademeli olarak kaldıran 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekildiğini ve yaptırımları tekrar başlatacağını açıkladı. Washington kasım ayında başlayacak yaptırımlarla İran’ın başlıca döviz geliri olan petrol ihracatını kısmayı istiyor.

Tüpraş’ın İran’dan ham petrol alımları da mayıs ayı itibariyle azaldı. İran’dan ham petrol ithalatı mayıs ve haziran aylarında yaklaşık günde 130 bin varil seviyesinde gerçekleşti. Temmuz ayında ise üç kargo, yani günde yaklaşık 100 bin varil ham petrol satın aldı.

Firma Bilgileri

0 (262) 316 3000 Firmaya Git

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.