• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

23 Şubat 2019 12:20

Tüpraş’ın atık rafineri ısısıyla elektrik projesine AB’den bütçe desteği !

Tüpraş’ın Ar-Ge projesi, AB Horizon 2020’den tek seferde en yüksek teşviği alan proje oldu.

Tüpraş, BAMBOO isimli Ar-Ge Projesi ile Avrupa’nın en önemli araştırma ve inovasyon programı Horizon 2020 Programı kapsamında, “Bir Proje ile En Yüksek Teşvik Miktarına Hak Kazanan” Türk sanayi kuruluşu oldu.

Tüpraş Ar-Ge Merkezi, AB Horizon 2020 programı kapsamında enerji yoğun endüstrilerde kaynak ve enerji verimliliği sağlayacak teknolojilerin ticarileştirilmesini hedefleyen “BAMBOO” projesinin (Boosting new Approaches for flexibility Management By Optimizing process Off-gas and waste use)  ortakları arasında yer aldı.

Projenin 2,2 milyon Euroluk bütçesinin %50’si Avrupa Birliği tarafından destekleniyor. Atık ısıdan elektrik üretilmesini sağlayacak proje, enerji verimliliği ve çevresel etki olgularına odaklanıyor.

Bamboo Projesi, 9 ülkeden 19 farklı kuruluşun ortaklığı ile hayata geçecek. Toplam bütçesi 18,7 milyon Euroya ulaşan proje kapsamında; çelik, rafinaj, kağıt ve mineral olmak üzere dört farklı enerji yoğun endüstride atık ısıların değerlendirilmesine yönelik yeni teknolojilerin uygulama çalışmaları gerçekleştirilecek. Proje kapsamında rafinerideki atık ısı kaynağından elektrik üretimi sağlayan yenilikçi bir ORC sistemi yapılacak. Sistemin ilk kullanıcısı ise İzmir Rafinerisi olacak.

Proje kapsamında, Tüpraş İzmir Rafinerisi U-100 Hampetrol Ünitesi’nde “Organic Rankin Cycle (ORC)” teknolojisini temel alan bir enerji üretim tesisi kurulacak ve bu sayede atık ısıdan yaklaşık 1 MW’lık elektrik üretimi gerçekleştirilecek.

Proje enerji verimliliğinin artırılması ve karbon emisyonlarının düşürülmesi yönünde de önemli bir adım atılmasını sağlayacak.

Firma Bilgileri

0 (262) 316 3000 Firmaya Git

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.