• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

1 Nisan 2019 13:12

Türkiye pazarına uzun vadeli bakıyoruz!

Enerji devi Vitol’ün Türkiye’ye uzun vadeli baktığını söyleyen Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Bu kadar büyük operasyona imza atan bir firma, pazarda kalıcı olmaya mecburdur” dedi.

Bir buçuk yıl önce 1 milyar 368 milyon euroluk dev satın almayla Türkiye pazarına giren dünya enerji devi Vitol, Türkiye’de büyümeye ve yatırım yapmaya kararlı. Türkiye geneline yayılmış bin 753 bayi ve yüzde 22’ye varan payla açık ara pazar lideri olduklarını söyleyen Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, “Bu kadar büyük bir operasyona yatırım yapan firmalar girdikleri pazara uzun vadeli bakmaya mecburdur. 2018’de pazar sekteye uğramış olsa da Türkiye’de akaryakıt tüketimi artacaktır” dedi. İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi dev yatırımların tek tedarikçisi olduklarını söyleyen Şiper, “Devletten gelme bir şirket olarak bu hizmeti etkin bir şekilde yapacak durumdayız. Tesislerimiz bu tür büyük ölçekli yatırımlara destek verecek konumda. Bu faaliyetler işimizin üçte birini oluşturuyor” dedi.
 Vitol, Türkiye pazarına nasıl bakıyor? Türkiye’nin en büyük ithalatçısı konumundayız. Akaryakıt pazarının beşte birinden fazlasını kontrol ediyoruz. Açık ara pazar lideriyiz. Böylesine dev bir yapıyı alarak Türkiye pazarına girmeye karar veren şirket elbette ki kalıcı olacaktır. Uzun vadeli bakmak durumundadır. Türkiye’nin genç nüfusu ve araç sahiplilik oranlarının Avrupa’nın çok çok gerisinde olması, pazarın hâlâ yüksek potansiyel taşıdığını gösteriyor.

DURMA LÜKSÜMÜZ YOK
 Yatırım planınız nedir? Türkiye akaryakıt pazarının büyüklüğü 350 milyarı buluyor. Bunun yaklaşık 70 milyarını biz yapıyoruz. 78 yaşındayız ve durumu koruyacak lüksümüz yok. Aldığımızda özelleştirmeden sonra 5 defa sahiplilik değiştiren ve ciddi kan kaybeden, örselenmiş bir şirket vardı. İnsan kaynaklarımızda ve bayilik yapımızla ilgili önemli çalışmalara imza attık. Yeni yatırımlarla büyüyeceğiz. Yılda 1 milyar liranın üzerinde yatırım bütçemiz var.
 Yerel seçimler ve ortaya çıkacak tablo ekonomiyi nasıl etkiler? 31 Mart seçimlerinin dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Önemli olan 1 Nisan’dır. Çünkü yabancılar Türkiye’nin aldığı tedbirlerin ciddiyetle uygulanıp uygulanmadığına bakar. Yani yabancılar da seçimi bekliyor, bu nedenle bize bir miktar kredi açmış durumdalar. 2018’de yaşadıklarımız ekonomik sözlük anlamıyla kusursuz fırtınaydı. Dünya bugün bir fırtınanın içinde. Zihinlerinin gerisinde başka ajandaları olan insanlar var maalesef…

TÜRKİYE’NİN KAYNAKLARIYLA YARATILDIK
 Türkiye’de son yıllarda birçok dev proje hayata geçirildi. Buradaki rolünüz nedir? İstanbul Havalimanı’nın inşaat safhasındaki tek yakıt tedarikçisi biziz. Sadece bu yatırım bizim için yılda ortalama büyüklükteki 30-40 istasyonun satışı demek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne de verdik. Çanakkale Köprüsü ve Niğde-Ankara Otoyolu’na da biz veriyoruz. Devlet ihaleleri bizim için her zaman önemliydi. Varlık sebebimiz devlet yatırımlarına destek vermek çünkü. Türkiye’nin kaynaklarıyla yaratılmış bir şirketiz. Tarım Kredi Kooperatifleri ile bin 500 köy pompası olarak tarif edilen yere ürün veriyoruz.

EPDK, KAÇAKÇILIĞI BİTİRDİ
TÜRKIYE’DEKI düzenleme kurumlarının en aktif çalışanlarının başında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) geldiğini söyleyen Şiper, “Enerjide kuş uçsa EPDK bilir. Batı’nın birçok işi bizden daha iyi yaptığına dair bir kompleksimiz var. Buna karşı çıkıyorum. Dünyada hiçbir ülkede Türkiye’deki otomasyon sistemi yok. Bugün Türkiye’de ürün kaçakçılığı yok. Eskiden tankerlerle kaçak akaryakıt gelirdi. EPDK kurulduğu günden bu yana bu işi fevkalade ciddiye almıştır” dedi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.