• info@petrolpiyasasi.com
  • 0 544 777 77 33

DAĞITIM ŞİRKETLERİ

HABER DETAYI

8 Ağustos 2019 10:18

Yavuz Karpaz’da 1710 metreye kadar indi!

Yavuz Sondaj Gemisi, Karpaz 1 kuyusunda başladığı sondaj çalışmalarında 1710 metre derinliğe kadar indi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kıbrıs’un doğusunda Karpaz 1 kuyusunda sondaj çalışmalarını sürdüren TPAO’ya ait ikinci derin deniz sondaj gemisi Yavuz’u ziyaret etti. KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ile birlikte geldiği Karpaz 1 kuyusunda 6 Ağustos itibarıyla bin 710 metre civarında bir sondaj derinliğine ulaşıldığını kaydeden Bakan Dönmez, “Burada yaklaşık 2,5-3 aylık bir program söz konusu olacak. Öyle ümit ediyoruz ki hedef noktaya ulaştığımızda inşallah burada doğal gaz varlığına da ulaşmış olacağız. Bu noktada petrol ya da doğalgaz varsa en kısa sürede keşfini gerçekleştireceğiz” dedi.

 

Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin de KKTC’den alınan ruhsat bölgelerinde sismik araştırmalarına devam ettiğini anlatan Dönmez, “Ağustos ayı içerisinde ikinci sismik gemimiz MTA Oruç Reis gemisini de Akdeniz’e göndereceğiz. Böylece iki sismik gemisi, iki sondaj gemisiyle Akdeniz’de bu çalışmaları sonuna kadar yapacağız” diye konuştu.

 

EN İYİ 15 GEMİDEN BİRİ YAVUZ

 

Yavuz Sondaj Gemisi’nin dünya çapında bu alandaki en iyi 15-16 gemiden birisi olduğunu anlatan Bakan Fatih Dönmez şöyle konuştu:

 

“Bu operasyonları yapabilen 5-6 ülkeden birisiyiz. Türkiye Petrolleri bu sondajlarla önemli bir tecrübe ve birikim de kazanmış oluyor. Ağırlıklı Türk personelle bu işlemleri yerine getiriyoruz ve inşallah en kısa süre içerisinde burada gördüğünüz personelin tamamı belki Türk vatandaşlarından oluşacak hale gelmiş olacak.”

 

YAVUZ SONDAJ GEMİSİ’NDE KAÇ KİŞİ ÇALIŞIYOR?

 

Uzunluğu 230 metre ve genişliği 36 metre olan altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz da, yaklaşık 130 metrelik çift sondaj kulesi bulunuyor. Gemi, 12 bin 200 metre derinliğe kadar ve yüksekliği 6 metreye kadar varan dalgalarda dahi sondaj yapabiliyor. Toplam 140 personelin görev yaptığı gemide, oyun alanı, sinema ve spor salonu gibi sosyal alanlar ile bir doktor ve bir hemşirenin hizmet verdiği tam donanımlı revir bulunuyor.

 

KKTC’NİN ADİL BÖLÜŞÜM TEKLİFİNE DESTEK 

 

Bakan Fatih Dönmez, KKTC hükümetinin geçen ay adanın doğal kaynaklarının ortak komite kurularak adil şekilde paylaşılmasına ilişkin teklifin Rum Kesimi tarafından reddedildiğini anlattı. Bu teklifi hükümet olarak desteklediklerini ifade eden Dönmez, Avrupa Birliği’ne Rumlar’ı bu konuda masaya oturmaya ikna etme çağrısında bulundu. KKTC Başbakanı Ersin Tatar da Türkiye’nin kararlı duruşunun Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarların korunması açısından çok önemli olduğunu belirtti.

 

 

Firma Bilgileri

0 (216) 481 9000 Firmaya Git

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.